vrijdag 1 februari 2013

IMF erkent Oekraïne's behoefte aan 'vreemd' geld

Oekraïne heeft grote behoefte aan buitenlands geld. Dat heeft heeft de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd in een interview met de Deutsche Welle. Volgens Max Alier heeft de haperende wereldeconomie de Oekraïense economie dusdanig aangetast dat sprake is van een tegenvallende groei en dalende exporten. "De overheid is naarstig op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen en buitenlandse leningen."

Het is nog altijd onzeker of het IMF Oekraïne gaat helpen. ''Dat hangt af van de bereidheid van de Oekraïense regering om aan onze voorwaarden te voldoen'', aldus Alier. Een van die voorwaarden is het schrappen van de subsidie die de overheid verleent op de consumentenprijs voor aardgas.

De overheid betaalt nu nog de helft van wat het gas eigenlijk zou moeten kosten en dat legt een zware last op de overheidsfinanciën. Tot voor kort werd categorisch geweigerd om die subsidie te schrappen, aangezien veel Oekraïense huishoudens dan in financiële problemen komen. Inmiddels heeft premier Mikola Azarov te kennen gegeven dat hij de subsidie wel wil schrappen, maar dan alleen voor de Oekraïner die in staat zijn de hogere kosten te dragen.s

Het IMF komt de komende twee weken onderhandelen over een lening van 15,4 miljard Amerikaanse dollar, geld dat de regering hard nodig heeft met een begroting die voor bijna een derde ongedekt is door inkomsten.

Bovendien moet Oekraïne dit jaar 9 miljard dollar aan eerdere leningen afbetalen en ligt er sinds vorige week een rekening van 5,2 miljoen euro van het Russische energiebedrijf Gazprom bij de Oekraïense overheid. Het betreft een boete voor het niet nakomen van het omstreden gascontract uit 2009.

Bronnen: ForUm, Wall Street Journal

Geen opmerkingen: