zondag 24 februari 2013

Shell onderzoekt eerst gevolgen winning schaliegas

Shell wil pas met het boren naar schaliegas beginnen na uitgebreid onderzoek naar de gevolgen voor het milieu en de gezondheid van de bewoners van het betreffende gebied. Ook wil het Nederlands-Britse energiebedrijf het gesprek aan gaan met tegenstanders van de winning van schaliegas in de regio's Charkiv en Donetsk. Er is in de afgelopen weken herhaaldelijk gedemonstreerd tegen het winnen van shaliegas.

Een maand geleden sloot Shell een contract met de Oekraïense overheid met een looptijd van 50 jaar en een waarde van 10 miljard Amerikaanse dollar voor de gaswinning in het het Joezovske-veld. "We hebben nog niet vastgesteld waar we precies gaan boren. We beginnen voorzichtig met vijftien boorputten in de komende jaren. Daar willen we onder meer seismische gegevens verzamelen om te bezien wat de winning van schaliegas teweeg brengt", aldus directeur Graham Tiley van Shell Oekraïne.

In de regio Charkiv werkt Shell samen met het Oekraïense bedrijf Ukrgazvidoboevannia. Het bedrijf investeert 200 miljoen dollar in het zoeken naar aardgas. In oktober werd met boren begonnen in Pervomaisk, binnenkort volgt een boorput in Bliznioekivski.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: