vrijdag 22 februari 2013

Omtzigt: Loetsenko moet status politiek gevangene

De mensenrechten in Oekraïne zijn naar het nulpunt gezakt. Dat zegt het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt die de afgelopen dagen in zijn hoedanigheid als rapporteur voor de Raad van Europa in Oekraïne was. Hij wilde daar oud-premier Joelia Timosjenko en de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko bezoeken.

Omtzigt's doel was om uit te vinden of het tweetal om politieke redenen vastzit. Uiteindelijk kreeg hij alleen Loetsenko te spreken. Omtzigt keerde donderdag niet optimistisch terug van zijn reis naar de voormalige Sovjetrepubliek. Hij is er 'bijna zeker' van dat hij in zijn rapport aan de Raad van Europa zal adviseren om Loetsenko de status van politieke gevangene toe te kennen. Hij overweegt hetzelfde te doen voor Timosjenko. Het is volgens hem in jaren niet gebeurd dat een persoon de status van politieke gevangene kreeg.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Oekraïne eerder veroordeeld wegens de detentie van Loetsenko. Dat oordeel kwam er op neer dat hij om politieke redenen vastzit. 'Oekraïne beseft maar niet hoe vergaand de gevolgen van dit oordeel zijn', meent Omtzigt.

Bij de Oekraïense autoriteiten is volgens hem niet de minste bereidheid om in deze zaak te handelen. "Ze denken dat ze er nog over kunnen onderhandelen!" Omtzigt vindt dat de EU stappen moet nemen tegen het land; 'anders verliest het zijn geloofwaardigheid'. De EU zou moeten afzien van het associatieverdrag met de regering in Kiev.

Hij ziet 'actieve tegenwerking' in de rechtsgang tegen beide oud-bewindslieden. Zo wordt de behandeling in hoger beroep van de zaak tegen Loetsenko voortdurend vertraagd. De CDA'er kreeg trouwens ook geen warm onthaal. De medewerking aan zijn missie werd 'tot het absoluut minimale beperkt'.

Bronnen: ANP, Trouw

Geen opmerkingen: