zaterdag 18 december 2010

Wijze raadgevingen voor een koude winter

De feestdagen in Oekraïne lijken eindeloos te duren, van de Oekraïense variant van onze Sinterklaasviering op 19 december tot de orthodoxe kerstviering op 7 januari. De Engelse arts Richard Styles, werkzaam in Kiev, geeft in de Kiyv Post wijze raad om al die feestdagen goed te doorstaan.

Als eerste: probeer katers te voorkomen. De beste manier is natuurlijk om helemaal niet te drinken, maar Styles weet ook wel dat dit voor de meeste mensen geen optie is. Daarom adviseert hij om alleen goed uitgerust aan het drinken te slaan. Een middagdutje kan wat dat betreft wonderen doen.

Drink goede wodka, omdat daar relatief weinig nare stoffen bevat als bijvoorbeeld cognac of whisky. Drink veel water, zowel vooraf als tijdens en erna, om uitdroging te voorkomen. Neem ook ’ns een zoet drankje tussendoor, om een lage bloedspiegel te voorkomen. ‘Als u langzaam drinkt, laten we zeggen 50 mill. vodka in een half uur, dan kan dat uw redding zijn. Is het laat – of juist vroeg – geworden, ga dan niet slapen maar neem een goed ontbijt en daarna een warme en koude douche.’

Styles heeft het niet alleen over de kou, maar – heel herkenbaar – ook over de hitte die in veel appartementen heerst vanwege de stadsverwarming. Erg ongezond, volgens de arts, vanwege de lage luchtvochtigheid. Wie verkouden is, krijgt het zo nog zwaarder te verduren. Over het algemeen houden virussen en bacterieën van warmte, dus af en toe een frisse wind door het huis doet wonderen.

Veel Oekraïense vrouwen zijn van jongs afaan gewend om sneeuw en ijs te trotseren, maar de meeste mensen hebben er toch meer moeite mee. ‘Ik zie een constante stroom van patiënten langs komen met botbreuken door een val.’ Skiën in de bergen van de Karpaten is volgens Styles een mooie bezigheid. Maar maak het niet te gek, luidt zijn advies. Oekraïners staan over het algemeen niet bekend als beste skiërs, domweg omdat ze er nog te weinig ervaring mee hebben.

Met de jaarlijkse duik met Driekoningen (19 januari) is volgens Styles niets mis. Gewoon dus, al zal menigeen er niet aan moeten denken. ‘Ik zie het net als de koude duik na een sauna, en een sauna nemen is heel gezond.’


Bron: Kiyv Post

Geen opmerkingen: