“De EU-landen sturen regelmatig mensen terug naar Oekraïne die daar een slecht onthaal krijgen”, aldus Bill Frelick, directeur van het vluchtelingenprogramma van Human Rights Watch en één van de schrijvers van het rapport. “Ondanks afspraken daarover en geld dat de EU er in gestopt heeft, lukt het Oekraïne niet om voor een goede opvang te zorgen.
Er zijn afspraken gemaakt over asielzoekers uit Derde Wereldlanden die via Oekraïne de EU binnen komen. In de afgelopen jaren heeft de EU miljoenen euro’s geïnvesteerd in een betere opvang van asielzoekers in Oekraïne. Human Rights Watch moet echter constateren dat alle moeite tevergeefs is. Oekraïne stuurt vluchtelingen terug naar landen waar ze het risico lopen gemarteld te worden.
Meer dan de helft van de door Human Rights Watch geïnterviewde asielzoekers gaven aan dat ze uit Slowakije en Hongarije naar Oekraïne terug werden gestuurd en daar vervolgens werden geslagen of op andere manieren slecht werden behandeld. Human Rights Watch wil dat de EU een betere behandeling afdwingt.
In het rapport wordt een Irakese vluchteling geciteerd die eind april door Oekraïense grenswachten werd gearresteerd. “De behandeling was ruw. Ze sloegen en schreeuwden naar ons. Ze gebruikten ook electrische schokken, via mijn oren. Ik gaf toe dat ik de grens over wilde steken met de hulp van mensensmokkelaars. Ik voelde dat mijn hart het wilde opgeven en ik was bereid alles te verklaren, als ze maar zouden stopen met martelen.”
Anderen werden niet gemarteld, maar kregen wel klappen. Ze kregen niet te eten en werden op denigrerende wijze benaderd. Soms werd vluchtelingen de toegang tot de asielprocedure geweigerd, werden kinderen gevangen gezet, vrouwen en kinderen met onbekende volwassenen opgesloten en was sprake van afpersing.
De opvang van asielzoekers is sinds 2005 wel verbeterd, aldus Human Rights Watch. Er is geen sprake meer van overvolle, vieze gebouwen.
Bron: Human Rights Watch
Geen opmerkingen:
Een reactie posten