donderdag 30 december 2010

VS bezorgd om vervolging ex-ministers

De Verenigde Staten hebben hun ongerustheid uitgesproken over de manier waarop Oekraïne om gaat met ministers van de vorige regering. In een verklaring wordt gezegd dat het er op lijkt dat justitie zich inspant om politieke tegenstanders van president Viktor Janoekovitsj onschadelijk te maken.

Justitie beschuldigde oud-premier Julia Timosjenko eerder deze maand van misbruik van overheidsgeld en plaatste een aantal van haar kabinetsleden onder arrest. Timosjenko verloor in februari de verkiezingen van Janoekovitsj.

In een verklaring op de website van de ambassade van de VS in Oekraïne wordt een nadere toelichting gegeven. ‘Wij hebben onze verontrusting kenbaar gemaakt aan de Oekraïense overheid. Corruptie moet worden aangepakt, maar de vervolging moet niet selectief zijn of ingegeven door politieke motieven.’

Timosjenko wordt er van verdacht dat zij milieugeld heeft gebruikt om de pensioenen uit te betalen toen de economische crisis halverwege 2009 in alle hevigheid had toegeslagen. Volgens de oud-premier kan zij tien jaar cel krijgen. Onder meer haar ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en die van Milieu zijn recentelijk beschuldigd van machtsmisbruik. President Janoekovitsj ontkent dat sprake is van een politiek gemotiveerde vervolging van Timosjenko.

Bronnen: Kiyv Post, Reuter

Geen opmerkingen: