dinsdag 7 december 2010

Plan voor doortrekken olieleiding naar Gdansk

Oekraïne's premier Mikola Azarov en voorzitter Bogdan Borusevich van het Poolse parlement hebben overlegd over het plan om de oliepijplijn Odessa-Brody nieuw leven in te blazen door er een zijtak aan te maken naar Gdansk. Vandaar kan de olie worden doorgevoerd naar de EU. De pijplijn voor de doorvoer van ruwe olie loopt nu vanaf Odessa naar Brody, een plaats aan de Oekraïens-Poolse grens.

Borusevich gaf te kennen daar wel voor te voelen, temeer omdat het erop lijkt dat er in de toekomst minder olie door de Druzhba-pijplijn komt. Druzhba (Vriendschap) is 's werelds langsgte pijplijn die olie vervoert vanuit Rusland door Oekraïne, Wit-Rusland, Polen, Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Duitsland.

Poolse investeerders hebben een olieraffinaderij gekocht in Lithouwen en dat maakt het doortrekken van Odessa-Brody volgens Borusevich ook aantrekkelijk. "Aan Oekraïense zijde ligt de olieleiding er al, maar jammer genoeg nog niet in Polen. Ik ben blij met de interesse van de Oekraïense regering in samenwerking met Polen, niet alleen waar het deze verbinding betreft maar ook bij andere zaken die de energievoorziening veilig stellen."

De lijn Odessa-Brody was altijd al bedoeld als aanzet voor een verbinding met Gdansk en van daaruit de EU, zij het oorspronkelijk vanuit het Kaspische Zeegebied, vooral Kazachstan.

http://2.bp.blogspot.com/_MkbiuJCuROI/TP3qtN6aVjI/AAAAAAAABvo/eSeSZ46KZ3c/s1600/7406.jpg


Bron: Oil and Gas Online

Geen opmerkingen: