maandag 13 december 2010

Dubbel zien op nieuwjaarsdag

Als de Oekrainers op nieuwjaarsdag wakker worden en dubbel zien, dan heeft dat niet noodzakelijkerwijs te maken met het feesten van de afgelopen nacht. Het kan zijn dat ze zich geconfronteerd zien met twee belastingsystemen: het oude, vertrouwde en het nieuwe systeem dat enkele weken eerder met stoom en kokend water door het parlement is gejaagd.

De nieuwe belastingwetgeving gaat deels in met ingang van het nieuwe jaar. Ondernemers krijgen drie maanden de tijd om zich aan te passen en in de maanden daarna worden ze telkens met nieuwe maatregelen geconfronteerd. Dit alles heeft tot gevolg dat er een tijdlang twee belastingsystemen naast elkaar functioneren.

Deskundigen voorspelen de nodige verwarring, waarvan de belastingdienst kan profiteren door de regels naar eigen goeddunken uit te leggen. ''Dit is een nachtmerrie voor accountants", meent Oleksandr Minin van advocatenkantoor KM Partners. Hij adviseert ondernemers om de oude regels te volgen, zolang de nieuwe regelgeving onduidelijk voor ze is.

Het kan allemaal nog ingewikkelder worden. De nieuwe belastingwetgeving lag stevig onder vuur. Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf protesteerden dagenlang op Maidan in de hoofdstad Kiev, omdat zij vinden dat ze flink nadeel ondervinden. President Viktor Janoekovitsj weigerde aanvankelijk de nieuwe wet te tekenen, maar ging overstag nadat enkele wijzigingen waren aangebracht. Janoekovitsj kondigde toen echter wel aan dat hij de belastingwetgeving in de loop van 2011 opnieuw wil veranderen.


Bron: Kiyv Post

Geen opmerkingen: