zondag 12 december 2010

Tsjernobyl kan toeristische trekpleister worden


Oekraïne wil het stralingsniveau in het gebied rond de kerncentrale in Tsjernobyl aanpassen. Het gaat om een technische aanpassing naar beneden, want volgens het Nationaal Comité voor de bescherming van Oekraïne’s bevolking tegen straling is het stralingsniveau in sommige gebieden te laag ingeschat.

Het stralingsniveau in sommige gebieden rond de kerncentrale in Tsjernobyl wordt naar beneden bijgesteld. Dat wordt gedaan om het (ramp)toerisme te bevorderen. Tsjernobyl kan één van de belangrijkste toeristische trekpleisters ter wereld worden, waar aangetoond wordt wat de gevolgen kunnen zijn van een nucleaire ramp. Gedacht wordt aan ééndaagse trips.

Rusland biedt soortgelijke trips aan, zoals naar gevangenkampen uit de Stalinistische periode. Toeristen kunnen bijvoorbeeld vakantie houden in één van de goelags waar gevangenen eerder een verschrikkelijke tijd doormaakten. Vergelijkbaar dus met een overnachting in Auschwitz.

Als gevolg van de brand in de kerncentrale van Tsjernobyl in april 1986 werd 5 miljoen hectare landbouwgrond onbruikbaar en werd een gebied van 30 kilometer rond de centrale tot no-go area verklaard. Honderden dorpjes werden onbewoonbaar.

Ter ‘geruststelling’ van de slachtoffers van de kernramp meldt de overheid dat het naar beneden bijstellen van het stralingsniveau rond Tsjernobyl niet betekent dat hun uitkering eveneens omlaag gaat.


Bron: ForUm, Kiev Ukraine News Blog.

Geen opmerkingen: