vrijdag 17 december 2010

'Ook oppositie schuldig aan vechtpartij'


Justitie doet onderzoek naar de vechtpartij in het Oekraïense parlement waarbij donderdagavond zes parlementsleden gewond raakten. Belangrijk bewijsmateriaal vormen de filmbeelden. Er zijn overigens geen klachten ingediend bij justitie door de gewond geraakte parlementsleden.

Dat komt nog wel, aldus Volodomir Bondarenko van Timoshenko’s Moederlandpartij. Hij kondigde een aanklacht aan wegens het toebrengen van lichamelijk letsel aan de zes parlementsleden van zijn partij. Bondarenko raakte zelf gewond aan een hand.

Maar volgens Bondarenko is het letsel vooral van psychologische aard. “Traumatisch om te moeten meemaken dat het parlement op zo’n manier over de schreef gaat.”

Vladislav Zabarsky van de Partij van de Regio’s reageerde teleurgesteld op de gebeurtenisssen. Hij was er donderdag bij toen parlementsleden elkaar te lijf gingen. “Omdat we het niet met woorden af konden. We probeerden de oppositie te overtuigen, de hele dag door”, zegt Zabarsky over de situatie die ontstond doordat de oppositie, uit protest tegen een eerdere ondervraging van Timosjenko door justitie, een zitting van het parlement blokkeerde.

“De voorzitter bood meerdere keren een oplossing aan, maar de oppositie bleef volharden.” Volgens Zabarsky waren beide partijen schuldig aan de vechtpartij.

President Viktor Janoekovitsj heeft inmiddels laten weten dat hij tegen het gebruik van geweld is in het parlement. "Het wordt tijd dat de parlementsleden samen werken aan betere omgangsmanieren."

De oppositiepartij OU-PSD legt de schuld voor het handgemeen ook bij parlementsvoorzitter Volodymyr Lytvyn. Die zou z'n verantwoordleijkheid moeten nemen en opstappen.


Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: