zondag 12 december 2010

'Gezinshuis beter dan weeshuis'

Kinderen horen in gezinsverband op te groeien. Dat vinden bijna alle Oekraïners, want slechts 4 procent is voorstander van het in stand houden van kindertehuizen. Maar premier Mikola Azarov liet afgelopen zomer weten dat hij, in tegenstelling tot de vorige regering, weinig ziet in het gezinshuis als alternatief voor de weeshuizen.

Er zijn andere geluiden, zoals van Olga Balakireva, het hoofd van de Jaramenko Instituut voor Sociale Vraagstukken. "Onderzoek heeft uitgewezen dat de 20.000 kinderen in de tehuizen onder een grote psychische druk leven. Zij maken zich zorgen om hun toekomst, de helft van de kinderen zegt zelfs angst voor de toekomst te hebben. Geweld is een groot probleem in de weeshuizen. Eén op de zeven kinderen geeft later aan dat hij of zij daarmee te maken heeft gehad."

Balakireva citeert: 'Ik werd geslagen en inmiddels weet ik dat dit ook in andere tehuizen voorkwam. Slaan was een manier van opvoeden.' En: 'Ik kwam te laat op school. De leraar greep me bij m'n haar en sloeg me met m'n hoofd op tafel. Volgens Balakireva zijn er voorbeelden te over van allerlei vormen van misbruik in de tehuizen, ook seksueel. "Als ze er later overheen weten te komen, dan dat goed. Maar wat, als dat niet lukt en ze gedragen zich later in hun eigen gezin op zo'n manier?"

Volgens Balakireva zijn veel kinderen niet klaar voor een zelfstandig leven als zij (op 15-jarige leeftijd) hun laatste weeshuis verlaten. Hun grootste probleem is het vinden van werk, het vinden van onderdak. Vanuit de kleinschaligheid van het gezinshuis wordt dit probleem veel sneller opgelost, aldus Balakireva, die dus een groot voorstander is van het gezinshuis.

Het volledige artikel is te lezen op de website van Den

Geen opmerkingen: