maandag 20 december 2010

Rector Kiyv-Moyhla Academy vreest 'nieuw ijzeren gordijn'

Een nieuwe wet werpt het hoger onderwijs ver terug, vindt Sergiy Kvit, de rector van de Kyiv-Mohyla Academy, één van de oudste universiteiten van Oost-Europa. Hij heeft hierover een brief geschreven aan president Viktor Janoekovitsj.

Volgens Kvit trekt de Oekraïense overheid met de wet ‘een nieuw ijzeren gordijn’ op en wordt de afstand tot de West-Europese universiteiten een stuk groter. Kvit heeft als er rector in de afgelopen juist alles aan gedaan om met zijn nationale universiteit afstand te nemen van het oude Sovjet-model en aansluiting te zoeken bij het Westen.

De nieuwe wet is onder meer niet in lijn met de West-Europese standaard (het Bologna proces), laat geen interdisciplinaire studies toe, stimuleert niet om in het Engels te studeren en gaat niet uit van wat toch werd gezien als de nationale strategie van het het levenslang leren.

De wet kent volgens Kvit veel te snel een universitair diploma toe. Hij meldt dat onderwijsministe Dmytro Tabachnyk juist weer aansluiting bij het onderwijsmodel van de Russische Federatie nastreeft en lesgeven in het Engels zelfs heeft verboden.

Source: World University News

Geen opmerkingen: