dinsdag 7 december 2010

Opkrabbelende economie blijft kwetsbaar

De Oekraïense economie krabbelt op na de duizelingwekkende val van afgelopen jaar. Toch blijven economen waarschuwen voor de te grote afhankelijkheid van de export. Als de vraag naar staal inzakt, dan kan de economie gemakkelijk weer in een vrije val belanden.

Van Oekraïne wordt nu verwacht dat het één van de sterkst groeiende economieën is in 2011, daarbij het olierijke Kazachstan nog voorbij strevend. Dat constateert de investeringsbank Dragon Capital.
 Deskundigen zeggen dat de Oekraïense economie juist sterker groeit dan andere economieën, omdat het land zo zwaar geleden heeft onder de kreditietcrisis. Aan de andere kant wordt de sterke economische groei, in cijfers althans, vooral veroorzaakt door de stijgende metaalprijzen, het belangrijkste exportproduct van Oekraïne.

"De Oekraïense economie is sterk afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt", aldus Olena Bilan, hoofdeconoom van Dragon Capital.

Een belangrijke bijdrage aan de economische groei komt voor rekening van de huidige regering. Die zorgt voor politieke stabiliteit na het voortdurende geruzie tussen de voormalige president Viktor Joesjenko en zijn premier Julia Timosjenko. Een lening van 15 miljard US dollar van het IMF heeft voor wat rust gezorgd op financieel gebied.


Bron: AP

Geen opmerkingen: