zondag 26 december 2010

Nieuwe wet zit handel in tweedehands auto's dwars

De markt voor gebruikte auto’s is dit jaar flink ingezakt. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met een veranderde wetgeving die het kopen van een tweedehands auto minder aantrekkelijk maakte. De strengere regels voor het importeren van gebruikte wagens werken volgens de autohandel volgend jaar eveneens negatief uit.

In de eerste elf maanden van 2010 was de handel in tweedehands auto’s 4,8 procent minder dan in de vergelijkbare periode in 2009. Toch was er geen eenduidig beeld. In de maanden januari en februari werd een recorddaling geregistreerd, waarna de handel in maart aantrok. Maand na maand ging het beter en in juni werd zelfs een groei van 29 procent bereikt. Vanaf juli ging het bergafwaarts, totdat uiteindelijk op 1 december sprake was van een gemiddelde daling van 4,8 procent.

De auto’s van fabrikant VAZ zijn nog altijd het meest gevraagd op de tweedehands markt, maar ten opzichte van 2009 is de verkoop wel met 29 procent. Deawoo nam na VAZ de tweede positie in, maar moest ook een verkoopdaling van 5,7 procent incasseren. Gebruikte Japanse auto’s stijgen in populariteit in Oekraine. Er zijn dit jaar 19 procent meer Toyota’s verkocht, 25 procent meer gebruikte Mitsubishi’s, 14 procent Honda’s, 12 procent Nissans en 5 procent Mazda’s.

Bron: UkrInform

Geen opmerkingen: