dinsdag 6 februari 2018

Advocaat: 'We moeten ons voorbereiden op uitwijzing Saakasjvili'

Micheil Saakasjvili.
De kans dat de voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili wordt uitgezet is aanzienlijk toegenomen nadat hij gisteren het hoger beroep heeft verloren tegen de afwijzing van zijn aanvraag om als politiek vluchteling te worden aangemerkt. Saakasjvili's advocaat Roeslan Tsjernoloetski zegt in een reactie op de rechterlijke uitspraak dat ''we ons moeten voorbereiden op een besluit van de Oekraïense autoriteiten om hem het land uit te zetten of hem uit te leveren aan Georgië''. Als Saakasjvili wordt uitgezet, kan hij terecht in Nederland. Hij mag zich van de Nederlandse autoriteiten bij zijn echtgenote Sandra Roelofs en hun twee zoons voegen.

Saakasjvili werd in zijn voormalig vaderland vorige maand veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik tijdens zijn tweede ambtsperiode als president. Er wachten hem echter nog drie van zulke rechtszaken. Georgië wil dat hij wordt uitgeleverd aan Oekraïne. En volgens Saakasjvili wil president Petro Porosjenko daar maar al te graag gehoor aan geven.

De twee voormalige studiegenoten konden aanvankelijk goed met elkaar overweg. Porosjenko haalde Saakasjvili zelfs naar Oekraïne om als gouverneur de corruptie in Odessa te bestrijden. Ze raakten echter al gauw in onmin en zijn nu gezworen vijanden. ''Dit is geen besluit van de rechtbank, maar van Porosjenko'', luidt het wrange commentaar van Saakasjvili op zijn Facebookpagina.

Micheil Saakasjvili heeft zich in de afgelopen maanden ontpopt als leider van de Beweging van de Nieuwe Krachten. Met een reeks demonstraties is hij uit op de val van president Porosjenko. Tot zondag waren die demonstraties weinig succesvol, maar afgelopen zondag kwamen er toch duizenden medestanders opdraven. Er is voor zondag 18 februari een nieuwe anti-regeringsbetoging uitgeroepen. Die moet volgens de organisatoren ''miljoenen'' op de been brengen. Uit de politieke peilingen blijkt evenwel dat Saakasjvili's aanhang de 2 procent niet overstijgt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: