maandag 19 december 2016

PrivatBank genationaliseerd, spaartegoeden veilig

De PrivatBank is nu in handen van de Oekraïense overheid om omvallen van 's lands grootste bank te voorkomen. Het kabinet heeft gisteravond in een spoedzitting besloten om veel geld in de bank te pompen, tot maximaal 148 miljard hrivna (5,4 miljard euro). In eerste instantie gaat het echter om 43 miljard hrivna (1,6 miljard euro). De PrivatBank heeft half Oekraïne als klant.

Minister Oleksandr Daniljoek van Financiën heeft laten weten dat nog deze week een nieuwe directie aantreedt bij de bank. Spaarders ondervinden geen nadelige gevolgen van de nationalisatie van de Privatbank. Vandaag kunnen ze echter niet bij hun geld, want alle betalingen via de PrivatBank zijn stilgelegd.

President Petro Porosjenko heeft vanmiddag opgeroepen tot kalmte. Hij vindt het de taak van de nieuwe directie dat de zwaksten in de samenleving op tijd hun geld krijgen, maar ook dat pensioenen, beurzen en betalingen voor medicijnen en medische behandelingen gewoon doorgaan. ''De PrivatBank is van eigenaar veranderd, maar het is de bedoeling dat niemand daar wat van merkt.''

De nationalisering van de PrivatBank was volgens Porosjenko onontkoombaar, omdat de bank anders zou omvallen en de helft van alle volwassenen Oekraïners en de helft van alle Oekraïense bedrijven er zwaar door gedupeerd zouden worden. Het kabinet heeft een spoedwet bij het parlement ingediend waardoor de spaarders bij de PrivatBank dezelfde uitgebreide garantie krijgen als die van de OschadBank die ook al in handen van de overheid is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: