maandag 26 december 2016

Kerstbestand mislukt, rebellen blijven aanvallen

Van het kerstbestand is tot nu toe weinig terechtgekomen. De pro-Russische rebellen voerden zaterdag, de eerste dag van het afgesproken bestand, 25 aanvallen uit op posities van het Oekraïense leger. Gisteren nam het geweld zelfs nog meer toe met 33 aanvallen. Volgens legerwoordvoerder Leonid Matjoechin duurde het staakt-het-vuren feitelijk slechts 25 minuten, direct na middernacht op zaterdag. Het kerstbestand werd afgelopen week afgesproken in Minsk; het was nota bene een voorstel van de separatistenleiders.

Er werd zaterdag met 82 millimeter mortieren geschoten op soldaten bij Sjirokine en Vodiane, terwijl Vodiane ook nog te maken kreeg met granaatwerpers en zware machinegeweren. Ook waren er aanvallen met granaatwerpers en zware machinegeweren op Starohnativka, Pavlopil, Loehankse, Novhorodske, Verchniotoretske en Zajtseve. Bij de aanvallen van zaterdag raakte een Oekraïense soldaaat gewond, gisteren liepen zes soldaten verwondingen op.

De rebellen zetten gisteren zwaardere middelen in. Het dorp Lebedinske kreeg te maken met 122 millimeter artillerie, terwijl Sjironine, Talakivka en Vodiean met 82 millimeter mortieren werden beschoten. Soldaten bij Starohnativka en Pavlopil kregen ook te maken met granaatwerpers en zware machinegeweren. In Novotrojtske was een sluipschutter actief.

Loehanske, Artemove, Novhorodske en Verchniotoretske werden onder vuur genomen met 82 en 120 millimeter mortieren, granaatwerpers en ook vanuit pantserwagens werd op ze geschoten. Zajtseve kreeg te maken met geweervuur. In de provincie Loehansk waren er aanvallen op Stantisja Loehanska en Novozvanivka met granaatwerpers.

Bronnen: 112, Censor.net

Geen opmerkingen: