Honderden kunstobjecten uit de Krim die het Allard Pierson Museum in Amsterdam in bruikleen heeft, moeten worden teruggegeven aan Oekraïne. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanmorgen besloten. De honderden betwiste objecten zijn onder meer goud uit de tijd van de Scythen, een ruitervolk uit de regio, en zeldzame lakkistjes.
De rechtbank boog zich over de vraag wie de eigenaar is van de kunstvoorwerpen uit de Krim, die begin 2014 tentoongesteld waren in het Allard Pierson Museum. Zowel de Oekraïense staat als vier musea op de Krim wilden via de rechter aanspraak maken op de kunstschatten.
Tijdens de expositie werd het schiereiland de Krim geannexeerd door Rusland, waardoor de vraag ontstond aan wie de objecten moeten worden terug- of afgegeven: aan de musea of aan de staat Oekraïne. Nederland erkent de annexatie van de Krim door Rusland niet. De musea betoogden dat de werken naar de Krim terug moeten. Daar zijn ze gevonden en geconserveerd, zelfs voordat Oekraïne als staat bestond, betoogden hun advocaten. Volgens hen gaat het niet alleen om de toepassing van de regels, maar ook om de mensen en de cultuur.
De rechter ordeelde echter dat de kunstvoorwerpen onderdeel zijn van de cultuur van het land Oekraïne. De argumenten van de musea schoof de rechter terzijde, omdat volgens de Nederlandse wet geen sprake is van een soevereine staat. Op het moment dat de kunst werd uitgeleend was de Krim bovendien nog onderdeel van Oekraïne.
De Nederlandse rechter spreekt zich niet uit over wie de eigenaar is van de kunstschatten. Daar moet de rechter in Oekraïne zich over buigen. Verder is het Allard Pierson Museum niet verplicht de objecten meteen terug te geven. Mogelijk wordt drie maanden gewacht. In die tijd kunnen de partijen in hoger beroep gaan. Het museum was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.
Bron: NU.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten