Henry Kissinger gaat in opdracht van aankomend president Donald Trump een masterplan voor Oekraïne maken. Dat meldt de Duitse krant Bild. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken moet gaan bemiddelen tussen het Witte Huis en het Kremlin. Kissinger (93) werd kort nadat Trump tot president werd gekozen al om advies gevraagd in buitenlandse aangelegenheden.
Kissinger heeft inmiddels in Peking het Chinese staatshoofd Zi JinPing gesproken en het is ook de bedoeling dat hij bij de Russische president Vladimir Poetin aanschuift. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken onder de presidenten Nixon en Ford (en adviseur van Reagan) vindt dat de nieuwe regering de banden met Rusland aan moet halen. Beide landen moeten een tegenwicht vormen voor de toenemende macht van China in de wereld.
Volgens Bild, dat zich baseert op een analyse voor de West-Europese inlichtingendiensten, wil Kissinger dat de Amerikaanse regering erkent dat onder meer Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië en Kazachstan tot de Russische invloedssfeer behoren. Het masterplan voor de politieke en economische ontwikkeling gaat er van uit dat Rusland er voor zorgt dat de oorlog in Oost-Oekraïne ophoudt in ruil voor de Amerikaanse erkenning dat de Krim deel uitmaakt van de Russiche Federatie. Weliswaar wordt de annexatie niet officieel erkend, maar er wordt geen punt meer van gemaakt. Dat houdt meteen ook in dat de economische sancties tegen Rusland van de baan zijn.
Trump en Kissinger krijgen hulp van Richart Burt, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Duitsland. Die adviseert nu de Russische Alfa Bank, die wordt geleid door iemand uit de kring van Poetin. De nieuwe verhouding tussen Moskou en Washington worden omschreven als ''constructieve samenwerking'' en ''normalisering van de betrekkingen. Er wordt volgens Bild gecommuniceerd via de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak. Hoe goed de verstandhouding tussen Trump en Poetin nu al is, blijkt uit een andere mededeling in het door Bild geciteerde rapport dat Trump voor Poetin nu ''permanent telefonisch bereikbaar'' is.
Bild citeert de Nederlander Marcel van Herpen als Ruslandkenner van de denktank Cicero Foundation die Kissinger een realist noemt. ''Het belangrijkste voor hem is een internationaal evenwicht, niet de mensenrechten of democratie.'' De Washington Post stelde onlangs vast dat ''Kissinger al toen Nixon naar Peking reisde dat het grote gevaar op de lange termijn van China en niet van Rusland afkomstig is''.
Bron: Bild.de
Geen opmerkingen:
Een reactie posten