donderdag 15 december 2016

EP wil pas op 3 april besluiten over visumplicht

En wéér schuift het Europese Parlement een beslissing over afschaffing van de visumplicht voor Oekraïne naar achteren, ditmaal naar 3 april. Aanvankelijk stond het onderwerp op de vergaderagenda van 15 december, vandaag dus. Vorige week werd het ineens 1 februari en nu blijkt dat zelfs 3 april te worden, afgaand op een mededeling over de voorlopige agenda op de website van het Europese Parlement.

Om het allemaal nog ondoorzichtiger te maken, haalt het Oekraïense persagentschap Unian een bron aan bij het Europese Parlement die zegt dat ook deze laatste datum niet de definitieve hoeft te zijn. ''In feite hoeft de Europese Raad (van de premiers van de lidstaten - on) alleen maar aan te kondigen dat met Oekraïne nadere afspraken worden gemaakt, en dan kan het in een dag gebeurd zijn, waarna diezelfde Europese Raad in de eerstvolgende vergadering kan besluiten dat de visumplicht wordt opgeheven. Daarom is het zaak dat het Europese Parlement zo snel mogelijk dat besluit ook neemt.''

Als het besluit van de Europese Raad eenmaal is genomen, volgt publicatie in het officiële mededelingenblad van de Europese Unie. Twintig dagen na publicatie komt er dan een einde aan de visumplicht.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: