woensdag 21 december 2016

Nederlands 'ja' tegen Oekraïne-akkoord komt goed

De Oekraïne-deal van de Nederlandse premier Mark Rutte zal ook in de Eerste Kamer door een meerderheid worden gesteund. Bronnen melden aan de NOS dat ook een deel van de CDA-fractie in de senaat uiteindelijk onder voorwaarden akkoord zal gaan. In de Tweede Kamer, die er gisteravond over debatteerde, is al langer duidelijk dat er een meerderheid is.

De Nederlandse politiek worstelt al geruime tijd met de nasleep van het Oekraïne-referendum. Vorige week sloot Rutte in Europees verband een overeenkomst die een oplossing moet bieden. Maar in de Eerste Kamer is hij officieel nog niet verzekerd van een meerderheid. Gisterochtend werd duidelijk dat ChristenUnie tegen is.

Een sleutelrol is weggelegd voor het CDA, waarvan de Tweede Kamerfractie al heeft gezegd tegen de deal te zijn. Maar volgens NOS-verslaggever Ron Fresen hoeft Rutte niet te vrezen voor de Eerste Kamerleden van het CDA.

"Na de verkiezingen van volgend jaar maart is er geen noodzaak meer voor het CDA om de eenheid te bewaren in de partij", zegt Fresen. "Hooggeplaatste CDA'ers vinden het verdrag van zo'n groot belang dat ze ja zullen zeggen." Daarmee zal Rutte zijn gewenste meerderheid krijgen. "Hij kan dan terug naar Europa en daar zeggen: ik heb het voor elkaar."

Bron: NOS

Geen opmerkingen: