dinsdag 20 december 2016

'Geen evacuatie burgers uit omgeving Debaltseve'

Er is geen evacuatie van burgers in gang gezet in de omgeving van de stad Debaltseve, aldus het Oekraïense leger. De separatisten in Loehansk meldden eerder vandaag dat inwoners van Svitlodarsk en Mironivski geëvacueerd zouden zijn door het leger, omdat er een offensief ophanden is. Van een evacuatie is geen sprake en evenmin van een offensief, aldus legerwoordvoerder kolonel Andrii Lisenko.

Hij riep de media vanmiddag op om terughoudend te zijn met het verspreiden van zulke berichten, omdat die voor paniek onder de bevolking kunnen zorgen. In het gebied tussen de door de pro-Russische rebellen bezette stad Horlivka en Svitlodarsk in regeringsgebied is het de laatste dagen erg onrustig. Zondagavond probeerden rebellen een vooruitgeschoven post van het leger te omsingelen. Die aanval werd afgeslagen.

De lezing van de rebellen is heel anders. Het leger zou zondag het dorp Kalinova hebben bestookt met artillerie. Daarbij kwamen volgens woordvoerder Andrej Marotsjko van de militie van de Volksrepubliek Loehansk tien Oekraïense soldaten om het leven en raakten twintig gewond. Twee rebellen zouden gewond zijn en er waren twee vermisten.

Maandagmorgen zou het leger geprobeerd hebben om op meerdere plaatsen bij Debaltseve de frontlijn te overschrijden en werden de rebellen bij Kalinova en Logvinovo met artillerie bestookt. Na een rustige periode van enkele uren begon het schieten laat op de avond opnieuw.

Bronnen: 112, TASS

Geen opmerkingen: