zaterdag 31 december 2016

Met drie tientjes per gezin de feestdagen door

De kerstverkopen vallen fors tegen tot nu toe. Als gevolg van de slechte financiële positie van de meeste huishoudens - geen loonsverhoging, wel veel inflatie en verdubbeling van de energierekening - hebben die gemiddeld 900 hrivna (31,45 euro) te besteden hebben tijdens de feestdagen, van de jaarwisseling tot en met Kerst. Er wordt vooral bezuinigd op cadeaus. De verkoop van huishoudelijke artikelen is een kwart lager dan een jaar geleden, aldus directeur Vjacheslav Sklonnii van Eldorado.

De gebruikelijke run op de supermarkten is tot nu toe uitgebleven, constateert directeur Oleksi Dorosjenko van de Detailhandelsfederatie. Hij ziet een omzetdaling van 7 procent. Directeur Katerina Netovkina van de juweliersketen Zarina heeft het over 20 tot 30 procent minder omzet dan vorig jaar. ''Onze klanten kopen nu zilver of iets kleins van goud.'' Dure smartphones en tablets worden nauwelijks verkocht.

In de supermarkten gaan de klanten voor goedkope spullen. Dure geïmporteerde spullen blijven onaangeroerd, met uitzondering van kaviaar en drank. Bubbels, droge wijn en wodka verkopen goed, evenals rode kaviaar, olijven, haring in tomatensaus, kip en aardappelen. ''De feesttafel in crisistijd'', omschrijft Dorosjenko.

Menige Oekraïner heeft bij het inslaan van kerstcadeaus geprofiteerd van de aanbiedingen op Black Friday. Dat kwam neer op kortingen tussen de 30 en 40 procent. Op Black Friday werd driemaal zo veel verkocht als een jaar geleden. Omdat de winkeliers kleinere voorraden hebben ingekocht, mag van de uitverkoop van de wintercollectie die half februari begint weinig worden verwacht.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten