Er is door het Spaarders Garantie Fonds van de Oekraïense overheid inmiddels meer dan 80 miljard hrivna (2,9 miljard euro) uitgekeerd aan spaarders die gedupeerd zijn door het omvallen van hun bank. Sinds 2014 zijn maar liefst 80 banken failliet gedaan. Nog eens 4,8 miljard euro is verloren gegaan zonder dat spaarders daarvoor zijn gecompenseerd door de overheid.
De eigenaren, directieleden en aandeelhouders van deze banken zijn er echter niet of nauwelijks geld bij ingeschoten. Mogelijk hebben ze er zelfs nog aan verdiend, want ze hebben de banken vlak voordat die omvielen geplunderd door op grote schaal leningen op te nemen en op andere manieren geld weg te sluizen.
Het Spaarders Garantie Fonds heeft intussen meer dan 3.000 zaken bij Justitie aangedragen. Daarvan hebben 376 te maken met eigenaren en topmanagers van omgevallen banken. In slechts twee gevallen zijn tot nu toe bankeigenaren en topmanagers veroordeeld wegens verduistering. Ook heeft het Spaarders Garantie Fonds zeven rechtszaken aangespannen tegen bankeigenaren en aandeelhouders van Tavrika, ERDE, Forum en Mercury om in totaal 13,4 miljard hrivna (488 miljoen euro) terug te vorderen.
Er is in toenemende mate kritiek op de machteloosheid van het Spaarders Garantie Fonds om frauduleus handelen bij de banken aan te pakken. Volgens plaatsvervangend directeur Andrii Olentsik is dat vooral te wijten aan allerlei wettelijke belemmeringen. Het parlement heeft wel enkele wetswijzigingen aangenomen om de slagvaardigheid van het fonds te verbeteren, maar die blijken in de praktijk onvoldoende soelaas te bieden.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten