Oekraïne wil heel graag dat de Verenigde Staten mee gaan onderhandelen om het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne tot een einde te brengen, maar Rusland houdt dat tegen. Maar ook de Verenigde Staten zelf zijn daar niet happig op. Oud-president Leonid Koetsjma, de hoofdonderhandelaar voor Oekraïne in de Contactgroep in Minsk, zegt dat in een interview met het persagentschap Interfax.
''Als je het Petro Porosjenko vraagt, dan zal hij volmondig ja zeggen. Maar leg je de vraag of Amerika mee mag praten voor aan Vladimir Poetin, dan is dat volgens mij een beslist nee. Vraag je het Obama, dan zal die er ook niet happig op zijn.'' Toch zijn de Amerikanen betrokken bij de onderhandelingen, maar dan wel aan de zijlijn, aldus Koetsjma.
De regeringsleiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk en hun ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen af en toe in het zogenoemde Normandische format - een verwijzing naar hun eerste gezamenlijke gesprek over Oost-Oekraïne bij de herdenking van de landing op Normandië in de zomer van 2014.
Koetsjma erkent dat van Oekraïense zijde wordt gestreefd naar meer deelnemers aan de gesprekken. Zover komt het echter niet, omdat Rusland een cruciale rol speelt. Zonder Rusland komt er geen einde aan het conflict in de Donbas; Duitsland en Frankrijk zijn niet krachtig genoeg om Rusland hun wil op te leggen. Meer mensen aan de onderhandelingstafel betekent niet automatisch dat Rusland dan gaat inbinden, zegt de voormalige president. ''We moeten niet doen alsof dat wel zo is, we moeten geen luchtkastelen bouwen.''
Koetsjma gaat in het interview ook in op de toenaderingspogingen van het inmiddels onafhankelijke parlementslid Nadia Savtsjenko die anderhalve week geleden zelf met twee separatistenleiders ging praten over het vrijlaten van gevangenen. Terwijl hij ''elke poging om gevangenen vrij te krijgen'' verwelkomt, benadrukt Koetsjma dat er maar één platform is om met de separatisten te onderhandelen en dat is binnen de Contactgroep in Minsk. ''We moeten dankbaar zijn als het haar en anderen lukt om gevangenen vrij te krijgen, maar zelf geloof ik er niet in dat het ze lukt.''
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten