dinsdag 29 maart 2016

Timosjenko stelt hoge eisen aan deelname coalitie

Het einde van de al wekenlang voortslepende kabinetscrisis lijkt weliswaar in zicht, maar de Moederlandpartij kan nog altijd voor een nare verrassing zorgen. Fractievoorzitter Joelia Timosjenko waarschuwde vanmiddag dat het Blok-Porosjenko en het Volksfront haar partij op maar liefst vijftien punten tegemoet moeten komen als zij willen dat de Moederlandpartij weer tot de coalitie toetreedt.

''We hebben een aantal wetsvoorstellen die we beslist aangenomen willen zien. Tot nu toe lukte dat niet omdat er geen meerderheid voor was. En ook nu zeggen ze tegen ons dat we maar eerst eens mee moeten gaan doen aan de coalitie, en pas daarna besluiten ze wat ze met onze wetsvoorstellen gaan doen'', aldus Timosjenko.

Ze is zich duidelijk bewust van haar sleutelpositie. ''We willen alleen meedoen als de houding van het kabinet en het parlement tegenover de bevolking drastisch wijzigt. Er moet meer aandacht komen voor de middenklasse, voor kleine en middelgrote bedrijven, gepensioneerden, de opruimers van Tsjernobil en de gehandicapten.''

Daarbij blijft het niet. ''Als het ze er alleen maar om te doen is dat ze hun mensen van plaats laten wisselen en vervolgens doorgaan op dezelfde weg, dan doen we niet mee. Er moet een einde komen aan de steeds maar oplopende inflatie, aan het bevriezen van pensioenen en lonen, de alsmaar stijgende energietarieven en het in de vernieling helpen van kleine en middelgrote bedrijven.''

De Moederlandpartij blijft ook binnen de coalitie langs de zijlijn, want de partij eist geen ministersposten op. En daarmee ligt de verantwoordelijkheid toch bij het Blok-Porosjenko en het Volksfront (van huidig premier Arseni Jatsenjoek). Zodoende kan Timosjenko haar handen in onschuld wassen als het beoogde kabinet-Hrojsman voortijdig sneuvelt - zoals door politiek analisten wordt aangenomen - en er vervroegde verkiezingen komen.

De Moederlandpartij, maar ook Timosjenko persoonlijk, scoren hoog in de peilingen en de kans is groot dat Timosjenko dan voor de derde keer premier kan worden.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: