woensdag 23 maart 2016

Rechtse Sektor vastberaden onder nieuwe leider

De Rechtse Sektor doet zeker mee aan de volgende parlementsverkiezingen, maar de ultranationalistische beweging wil ook lokaal aan verkiezingen deelnemen. Dat zegt de nieuwe leider van de Rechtse Sektor, Andrii Tarasenko. Hij is afgelopen zaterdag gekozen als opvolger van Dmitro Jarosh die eind vorig jaar uit de beweging stapte omdat hij het niet eens was met de meer radicale koers die andere leidende figuren willen volgen. 

Tarasenko zei tegen Liga.Novosti dat de Rechtse Sektor ''het revolutionaire bewustzijn'' bij de Oekraïners wil bevorderen, overigens zonder meteen resultaten te beloven. ''In onze verkiezingscampagnes willen wij naar buiten brengen dat alleen een revolutie verandering in het land teweeg kan brengen'', aldus Tarasenko die in Oost-Oekraïne heeft gevochten en daar zwaargewond raakte bij de strijd om het vliegveld van Donetsk. Hij onderging een langdurige medische behandeling in Estland.

De Rechtse Sektor kreeg bij de parlementsverkiezingen van oktober 2014 slechts 1,9 procent van de stemmen, ruim onder de kiesdrempel van 5 procent. Toenmalig leider Jarosh kwam op persoonlijke titel in het parlement. Hij deed ook mee aan de presidentsverkiezingen van mei 2014, waarbij hij ook onder de 2 procent bleef.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: