maandag 14 maart 2016

'Blok-Porosjenko heeft steun voor nieuwe premier'

Het Blok-Porosjenko heeft een nieuwe premier, een coalitieprogramma én voldoende stemmen in het parlement om die nieuwe premier ook daadwerkelijk benoemd te krijgen. Dat heeft fractievoorzitter Joeri Loetsenko vanmiddag meegedeeld op een bijeenkomst van alle fractievoorzitters in het parlement. ''Het wachten is nu op de ontslagbrief van de zittende premier. Daarna komen wij met onze kandidaat'', aldus Loetsenko.

In de afgelopen week werd het gerucht steeds sterker dat minister Natalie Jaresko van Financiën bereid zou zijn om premier te worden, maar ook de naam van parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman dook op. Diezelfde Hrojsman liet vanmorgen op zijn Facebookpagina echter weten dat ''drie weken van onderhandelen tot niets heeft geleid, tot op de dag van vandaag hebben we geen uitweg uit de huidige politieke crisis weten te vinden''.

Premier Arseni Jatsenjoek gaf gisteravond nog altijd blijk van zijn strijdlust. Afgelopen week liet hij weten dat president Petro Porosjenko hem nadrukkelijk moet steunen óf moet ontslaan. Uit zichzelf lijkt Jatsenjoek zeker niet bereid om op te stappen.

Bronnen: Ukrinform, Censor.net

Geen opmerkingen: