zaterdag 12 maart 2016

Savtsjenko's moeder heeft de hoop opgegeven

Maria Savtsjenko heeft de moed opgegeven dat haar dochter Nadia nog te redden valt. Een wekenlange hongerstaking en daar bovenop bijna een week zonder water heeft haar gezondheid zodanig aangetast dat de kans klein is dat ze er nog weer bovenop komt. Dat heeft Maria Savtsjenko gisteravond gezegd in de populaire talkshow Sjoester Live.

''Ik ben iedereen heel erg dankbaar voor alle inspanningen om haar uit de gevangenis te krijgen, maar het is te laat. Nadia's leven is verwoest. Toen ik haar eergisteren in de rechtszaal zag... Ik pakte haar handen vast, haar armen die blauw waren vanaf de vingertoppen tot aan de ellebogen. Haar benen zijn opgezwollen, ze krijgt haar schoenen niet meer vast. Ik moest er van huilen'', zei Maria Savtsjenko in het televisie-interview.

Savtsjenko's advocaat Nikolaj Polozov is ook wanhopig aan het worden. Via Twitter laat hij vanochtend weten dat er geen enkele vooruitgang te bespeuren valt. ''De Oekraïense dokters worden nog altijd niet toegelaten. Haar zus Vira waakt bij het detentiecentrum. Ombudsvrouw Pamfilova houdt zich stil.'' In het detentiecentrum waar Nadia Savtsjenko vast wordt gehouden, mag in het weekeinde niemand naar binnen.

De Russische ombudsvrouw Ella Pamfilova liet begin van de week nog van zich horen met de mededeling dat het goed zou gaan met de Oekraïense helikopterpiloot die al sinds juni 2014 vast wordt gehouden in Russische detentiecentra. De rechtszaak tegen Savtsjenko loopt ten einde: op maandag 21 maart doet de rechtbank uitspraak.

Bronnen: Ukrinform, Censor.net

Geen opmerkingen: