vrijdag 25 maart 2016

Gezocht: 91 stemmen voor nieuwe premier

Het Blok-Porosjenko is op zoek naar 91 parlementsleden die de kandidatuur van Volodimir Hrojsman als de nieuwe premier willen steunen, want de grootste fractie beschikt zelf over 135 zetels. Of dat lukt, is nog zeer de vraag, want Hrojsman heeft als parlementsvoorzitter in de afgelopen anderhalf jaar het nodige gedaan om hervormingen tegen te houden of af te zwakken. Ook hield hij zich niet altijd aan het reglement van het parlement.

Het was dan ook voor veel mensen een teleurstelling dat zijn partij hem gisteren als enige kandidaat-premier naar voren schoof, ten koste van Natalie Jaresko, de huidige minister van Financiën. Jaresko ontkende steeds de ambitie te hebben om premier te worden, maar afgelopen dinsdag besloot ze zich toch beschikbaar te stellen ''omwille van Oekraïne en de Oekraïners, niet om de belangen te dienen van bepaalde ondernemers of politieke groeperingen''.

Zij wist zich gesteund door hervormingsgezinde parlementariërs. Volgens Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko was er binnen zijn fractie de bereidheid om Jaresko's kandidatuur te steunen, maar waren er onvoldoende parlementsleden buiten de fractie bereid om dat ook te doen. Loetsenko uitte daarbij kritiek op Zelfredzaamheid, een voormalige coalitiepartij die met 26 zetels de doorslag had kunnen geven.

Zelfredzaamheid wil echter eerst het vertrek van de omstreden procureur-generaal Viktor Sjokin geregeld zien. Het Volksfront van huidig premier Arseni Jatsenjoek zou zich verzet hebben tegen een technocratisch kabinet. Overigens betwijfelen critici of er überhaupt wel steun voor zo'n kabinet in het parlement te vinden is.

Jaresko wilde een technocratisch kabinet vormen, met ministers die aangesteld worden om hun deskundigheid en niet vanwege hun politieke kleur. Hrojsman vormt een 'ouderwets' kabinet waarbij de coalitiepartijen ministers krijgen naar gelang hun zetelaantal in het parlement.

Terwijl Loetsenko naar Zelfredzaamheid wijst als het gaat om mislukken van de kandidatuur van Jaresko, zegt Viktoria Sjoemar van het Volksfront dat Loetsenko Hrojsman juist als de enige geschikte kandidaat heeft gepresenteerd. Dat wordt onderschreven door Loetsenko's fractiegenoten die op diens Facebookpagina moesten lezen dat Hrojsman nu de kandidaat-premier van het Blok-Porosjenko is.

Volgens analist Timothy Ash van Nomura International is het duidelijk dat Hrojsman Porosjenko's ''meest favoriete optie'' is, omdat ''hij weinig greep heeft op een technocratisch kabinet dat weleens tot besluiten over kan gaan die hem niet uitkomen''. Die visie wordt onderschreven door de Zweedse, al lang in Oekraïne wonende analist Anders Aslund die gisteren liet weten dat ''alle macht nu in handen van de president komt'' omdat Hrojsman een trouwe bondgenoot is van Porosjenko. Het is een publiek geheim dat Porosjenko en Jatsenjoek niet echt goed met elkaar overweg kunnen, ook al hebben ze bij herhaling beweerd dat hun verstandhouding prima is.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: