woensdag 23 maart 2016

Savtsjenko wil geen gratie of schuldbekentenis

Nadia Savtsjenko wil niet dat iemand voor haar een gratieverzoek wordt ingediend of dat namens haar schuld wordt bekend. Ze schrijft dat in twee brieven die door haar advocaat vanmorgen mee is genomen vanuit het Russische detentiecentrum Novotsjerkask, waar de 34-jarige Oekraïense verblijft totdat haar 22 jaar strafkamp daadwerkelijk ten uitvoer wordt gebracht. ''Ik verbied dat'', vermeldt Savtsjenko nadrukkelijk.

''Als jullie tegen deze wensen van mij in gaan, dan beschouw ik dat als verraad en zal ik niet langer van jullie diensten gebruik maken'', schrijft ze in de brieven die gericht zijn aan Fejgin en haar twee andere advocaten, Nikolaj Polozov en Ilja Novikov.

Fejgin zei vanmorgen tegen journalisten dat er twee manieren zijn om Savtsjenko terug naar Oekraïne te krijgen: dan moet ze haar straf in eigen land uitzitten, of ze moet gratie krijgen. Savtsjenko houdt zelf nadrukkelijk een derde optie open, namelijk dat zij een volgende dorststaking niet overleeft en na haar overlijden terug naar Oekraïne wordt gebracht. Haar advocaat zei dat ze het goed maakt en nog altijd vastbesloten is om niet alleen eten te weigeren, maar ook water. Dat zou in moeten gaan na tien dagen als haar straftijd officieel begint, zoals in Rusland gebruikelijk is.

''Ze geeft niet veel om die 22 jaar die ze door de rechtbank opgelegd heeft gekregen. Er viel toch niets aan te doen. Ze hoopt echter snel naar huis te kunnen. Zij dankt iedereen die haar steunt'', aldus advocaat Fejgin.

Bron: 24Today

Geen opmerkingen: