donderdag 24 maart 2016

Separatisten blijven bij amnestie voor iedereen

Het verlenen van amnestie aan de separatisten vormt nog altijd een heikel punt tijdens de besprekingen van de contactgroep voor Oost-Oekraïne in Minsk die gisteren weer bijeen was. De Oekraïense onderhandelaar in de subgroep voor politieke kwesties Roman Bezsmertni zegt dat de Russische onderhandelaar en die van de separatisten ook de mensen die persoonlijk geweld hebben gebruikt - zoals Arseni Pavlov alias Motorola, de aanvoerder van het Spartabataljon - vrijuit willen laten gaan.

''Ze trekken een vergelijking met de activisten van Majdan, waarvan ook niemand voor geweld is veroordeeld. Maar anders dan in Oost-Oekraïne waren de mensen op Majdan niet gewapend. Bovendien bevonden zij zich in een gebied onder controle van de Oekraïense autoriteiten. En in Minsk hebben we het over bezet gebied, over mensen die niet van plan zijn om hun wapens neer te leggen.'' Van Oekraïense zijde is steeds gezegd dat amnestie mogelijk is, maar niet voor de mensen die misdrijven hebben gepleegd.

Een ander lastig punt vormt de eis van de separatisten dat hun gewapende milities worden omgevormd tot het politiekorps voor de door hen bezette gebieden. Volgens Bezsmertni houden ze daar koste wat kost aan vast. Ook over het uitwisselen van gijzelaars en gevangenen is gisteren weer geen overeenstemming bereikt. De contactgroep komt begin april weer bijeen in de Wit-Russische hoofdstad.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: