woensdag 30 maart 2016

Timosjenko 'gijzelt' Blok-Porosjenko en Volksfront

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie zitten weer muurvast nadat de Moederlandpartij gistermiddag met dertien nieuwe voorwaarden aan kwam zetten bovenop de vijf die fractievoorzitter Joelia Timosjenko eerder al had gesteld. Het Blok-Porosjenko en het Volksfront wilden daar niet zonder meer mee akkoord gaan, zodat een stemming in het parlement over de benoeming van Volodimir Hrojsman (Blok-Porosjenko) als nieuwe premier niet door kon gaan.

Timosjenko wil onder meer dat de verhogingen op de energietarieven worden teruggedraaid. Die prijsverhogingen zijn doorgevoerd op last van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor financiële steun aan Oekraïne. Ook zouden de lonen en pensioenen omhoog moeten. Het zou het einde betekenen van de miljardensteun van het IMF, met alle gevolgen van dien voor de Oekraïense staatskas.

Timosjenko ontkent overigens dat zij op de valreep meer voorwaarden heeft gesteld aan deelname van de Moederlandpartij aan de coalitie. ''Dat is een leugen.'' Zij heeft gistermiddag urenlang met Hrojsman gesproken over haar voorwaarden, zonder dat resultaat werd geboekt.

Het Blok-Porosjenko en het Volksfront van huidig premier Arseni Jatsenjoek zijn het al eens over de vorming van een nieuw kabinet onder leiding van Hrojsman, Samen hebben zij 135 plus 81 zetels, terwijl er minstens 226 zetels nodig zijn voor een meerderheid in het parlement. Met de 19 zetels van de Moederlandpartij wordt die meerderheid ruimschoots gehaald.

Timosjenko beschikt echter over een dubbele agenda. Terwijl de Moederlandpartij er in de afgelopen maanden steeds op heeft gehamerd dat nieuwe verkiezingen nodig zijn - de partij doet het erg goed in de peilingen - toonde Timosjenko zich bereid toch mee te doen aan de regeringscoalitie, overigens zonder ministers te willen leveren.

Intussen wordt naar verluidt ook weer gesproken met de Radicale Partij over deelname aan de coalitie, in de plaats van de Moederlandpartij. Verondersteld wordt nu dat pas volgende week een echte oplossing gevonden kan worden, omdat president Petro Porosjenko de komende vier dagen in de Verenigde Staten verblijft. Een andere voormalige coalitiepartner is Zelfredzaamheid. Deze partij wilde eerder alleen terug in de coalitie als procureur-generaal Viktor Sjokin het veld zou ruimen. Het parlement heeft Sjokin gistermorgen ontslagen.

Bronnen: ZIK, Ukrinform, Business Online

Geen opmerkingen: