vrijdag 18 maart 2016

Doorbraak in kabinetscrisis lijkt in zicht

Arseni Jatsenjoek zou bereid zijn het premierschap over te dragen aan parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman, op voorwaarde dat er voldoende ministers van zijn partij Volksfront in het nieuwe kabinet komen. Voldoende heet in dit geval: recht doend aan de verkiezingsuitslag van oktober 2014, waarin het Volksfront als tweede partij van het land staat genoteerd.

Er is nog geen sprake van een ontslagbrief van Jatsenjoek, en hij zal er officieel niets over willen zeggen zolang de onderhandelingen nog lopen. Dat meldt de nieuwssite Oekrajinska Pravda op basis van informatie van bronnen uit de parlementsfracties van zowel het Blok-Porosjenko als het Volksfront.

Diezelfde bronnen zeggen dat het Volksfront de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, Onderwijs en Infrastructuur voor zich opeist, terwijl Andrii Paroebi parlementsvoorzitter zou moeten worden.

Hrojsman zou inmiddels al aan het onderhandelen zijn geslagen met de Moederlandpartij en de Radicale Partij om voldoende steun in het parlement te verwerven voor zijn benoeming tot premier. De Radicale Partij zou uit zijn op de ministeries van Agrarische Zaken en Voedsel en van Milieu en Bodem.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: