woensdag 23 maart 2016

Porosjenko geeft politiek nog tot uiterlijk dinsdag

Uiterlijk komende dinsdag moet de Oekraïense politiek een oplossing gevonden hebben voor de al weken voortslepende kabinetscrisis. Deze waarschuwing heeft president Petro Porosjenko vanmiddag laten horen. ''Het heeft nu lang genoeg geduurd. Daarom roep ik de coalitiepartijen op, ook de drie partijen die inmiddels uit de coalitie zijn gestapt, om nog deze week bij elkaar te komen en een besluit te nemen.

Porosjenko zei tijdens een bezoek aan een machinefabriek in Charkiv dat hij elke kandidaat-premier zal steunen die door de regeringscoalitie wordt voorgedragen. ''Zonder te aarzelen.'' Maandag kondigde fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko nog vol optimisme aan dat hij vandaag met een kandidaat-premier op de proppen zou komen in een vergadering van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Die vergadering heeft echter niet plaats gehad.

Parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman lijkt nu de beste papieren te hebben, maar ook minister Natalie Jaresko heeft zich nadrukkelijk kandidaat gesteld. Wordt het Hrojsman, dan krijgt Oekraine een politiek kabinet, bij Jaresko een technocratisch kabinet zonder politieke banden. Jaresko heeft inmiddels de steun gekregen van haar collega Aivaras Abromavicius, minister van Economische Ontwikkeling en net als zij een technocraat.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: