zaterdag 19 maart 2016

Koenders: 'Poetin trekt champagne open bij een nee'

Mocht de uitkomst van het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne leiden tot een blokkade van de overeenkomst, dan zal de Russische president Vladimir Poetin "ongetwijfeld een fles champagne opentrekken". Dat zegt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in een interview met NU.nl. "Ik hoop daarom dat heel veel mensen gaan stemmen en het belang van dit referendum inzien."

Nederland gaat op 6 april naar de stembus voor een raadgevend referendum over de handelsovereenkomst met Oekraïne. In het verdrag spreken de EU-lidstaten en Oekraïne af om nauwer samen te werken om de handel te stimuleren. Maar het is meer dan enkel een handelsovereenkomst, zegt Koenders. "Het is echt een breder verdrag. Het is een handels- én samenwerkingsverdrag."

Het is de bedoeling dat de EU de Oekraïense politiek gaat ondersteunen om hervormingen op het gebied van corruptiebestrijding en bescherming van mensenrechten te bewerkstelligen. Ook wordt er nauwer samengewerkt op militair vlak.

Nadat de toenmalige Oekraïense president Janoekovitsj op het laatste moment weigerde het associatieverdrag te ondertekenen, stortte het land in een burgeroorlog waarin de separatisten worden gesteund door de Russen. Toch vindt Koenders niet dat het associatieverdrag de reden is van de instabiliteit aan de oostgrens van de EU.

"Ja, het is zo dat op het moment van het ondertekenen van het associatieverdrag Oekraïne onder druk van de Russische Federatie gedestabiliseerd is, maar we moeten het niet omdraaien", zegt de minister. "Een meerderheid van de Oekraïners is voor samenwerking met de EU, maar dit is voor hun geen keuze tussen de EU of Rusland."

Het hele interview is hier te lezen.
Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: