Rusland heeft volgens Human Rights Watch sinds de annexatie van de Krim twee jaar geleden ''een klimaat van onderdrukking en angst'' gecreëerd. De mensenrechtenorganisatie roept vandaag op tot blijvende aandacht voor wat wordt omschreven als een ''dramatische verslechtering'' van het leven op het schiereiland.
''Door de geïsoleerde ligging is het erg moeilijk om zicht te krijgen op de manier waarop de autoriteiten met de mensenrechten om gaan'', stelt Hugh Williamson van Human Rights Watch vast. ''Maar'', voegt hij er aan toe, ''dat moet geen reden zijn om het er dan maar bij te laten zitten.''
Er is volgens Human Rights Watch sinds de annexatie nog geen enkele moeite gedaan door de Russische autoriteiten om uit te zoeken wat er waar is van de beschuldigingen dat gewapende paramilitaire groepen zich te buiten zijn gegaan aan martelingen, moorden, ontvoeringen, aanvallen en mishandelingen van Krimtataren, pro-Oekraïense actievoerders en journalisten.
Wel hebben de autoriteiten van de inwoners geëist dat zij de Russische nationaliteit aannemen of, als zij dat weigeren, als buitenlanders te worden behandeld. Inmiddels is duidelijk dat de mensen die de Russische nationaliteit niet hebben aangenomen worden gediscrimineerd bij het zoeken naar werk of het verkrijgen van een uitkering.
Onder het mom van terrorismebestrijding hebben de autoriteiten volgens de mensenrechtenorganisatie de Krimtataren geïntimideerd en zijn er allerlei juridische obstakels tegen ze opgeworpen. ''Rusland laat de Krimtataren een hoge prijs betalen, terwijl ze niet anders doen dan vasthouden aan het standpunt dat ze tegen de annexatie van de Krim zijn'', legt Williamson uit. Twee leiders zijn tot ongewenste vreemdelingen verklaard, de media van de Krimtataren zijn gesloten en de jaarlijkse herdenking van de deportatie van de Krimtataren in 1944 is verboden.
Human Rights Watch constateert verder dat er regelmatig invallen zijn in moskeeën, islamitische scholen en woningen van tientallen Krimtataren onder het mom dat gezocht wordt naar drugs, wapens en verboden geschriften. Meer informatie is hier te vinden.
Bron: Human Rights Watch
Geen opmerkingen:
Een reactie posten