zondag 27 maart 2016

'Gezondheid Nadia Savtsjenko verslechtert snel'

De gezondheidstoestand van Nadia Savtsjenko verslechtert zienderogen. Dat zeggen Oekraïense diplomaten die bij haar op bezoek zijn geweest in het detentiecentrum waar ze nog altijd verblijft nadat ze afgelopen dinsdag tot 22 jaar strafkamp werd veroordeeld. De 34-jarige Oekraïense zou een extreem lage bloeddruk hebben. Savtsjenko kan geen voedsel binnen houden en is benauwd.

Volgens de consul-generaal en zijn plaatsvervanger in het Russische Rostov-aan-de-Don nemen artsen alleen haar bloeddruk op en ondernemen ze verder niets om haar toestand te verbeteren. Dat kan ook aan Savtsjenko zelf liggen, want tot dusverre heeft zij elke medische behandeling van Russische artsen geweigerd. De autoriteiten hebben een bezoek van artsen uit eigen land steeds tegen gehouden.

Terwijl partijleider Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij vrijdagavond in de talkshow Sjoester Live nog beweerde dat Savtsjenko snel vrij komt, blijkt dat tot nu toe niet uit wat de Russische autoriteiten er over zeggen. Woordvoerder Dmitri Peskov van president Vladimir Poetin liet weten dat alleen Poetin zelf daartoe kan besluiten. ''En daar is tot op heden geen sprake van.''

Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat Savtsjenko vrij kan worden gelaten op basis van het Minsk-2 akkoord waarin is vastgelegd dat alle gijzelaars en gevangenen moeten worden overgedragen. Die afspraak zou niet voor Savtsjenko gelden omdat zij is veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten. Savtsjenko houdt vol dat zij onschuldig is.

Bronnen: Ukraine Today, Unian

Geen opmerkingen: