woensdag 30 maart 2016

Bild: Rusland is écht de baas in de volksrepublieken

De Russische regering stuurt de door de separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne direct aan. Dat blijkt volgens Bild uit documenten die de Duitse krant in handen heeft gekregen. Russische ministeries blijken verantwoordelijk te zijn voor de gang van zaken in de bezette gebieden. Uit alles blijkt dat zij het voor het zeggen hebben in de bezette gebieden die daarmee feitelijk ook geannexeerd zijn.

Er zijn zes werkgroepen die direct onder verantwoordelijkheid van de ministeries vallen, terwijl elk van die werkgroepen wordt geleid door de staatssecretarissen van die ministeries. De Russische staatsveiligheidsdienst FSB houdt nauwlettend de besluiten van de werkgroepen in de gaten.

De werkgroepen vallen weer onder een commissie van het Russische parlement (de Doema), die wordt geleid door Sergej Nazarov, de staatssecretaris voor Economische Ontwikkeling, met Sergej Gornin, de staatssecretaris voor Financiën, als zijn plaatsvervanger. Binnen de Russische regering is vicepremier Dmitri Kozak verantwoordelijk voor wat de commissie en de werkgroepen besluiten. Deze hele organisatie wordt door insiders gekarakteriseerd als de 'schaduwregering' van de bezette gebieden.

Een verrassende ontdekking is de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het bedrijf DTEK tijdens een vergadering van de commissie afgelopen oktober. DTEK is eigendom van de Oekraïense oligarch Rinat Achmetov. Diens naam wordt de laatste tijd geregeld genoemd als toekomstige leider van de Volksrepubliek Donetsk. De separatisten waren, zo blijkt uit de documenten die Bild in handen kreeg, niet vertegenwoordigd. Zij werden slechts achteraf geïnformeerd over de besluitvorming in de commissie. Dat zou, volgens deskundigen tegenover Bild, de gebruikelijke gang van zaken zijn.

Als voorbeelden van de activiteiten die de Russische ministeries in de bezette gebieden ondernemen, noemt Bild ''onderzoek naar de effectiviteit van de belastingheffingen in de (Oekraïense) gebieden en het komen met voorstellen tot verbetering''. Een andere werkgroep buigt zich over ''voorstellen om te komen tot het onderhouden en verbeteren van het openbaar vervoer in de bezette gebieden in 2016'', onder meer door het leveren van reserveonderdelen voor bussen, trams en treinen.

Bild zegt alles in het werk te hebben gesteld om de echtheid van de documenten te kunnen garanderen door navraag te doen bij een groot aantal informanten. Oekraïense oligarchen die twee jaar geleden na de machtswisseling naar Rusland vluchtten, hebben aangegeven dat zij weten van het bestaan van de parlementscommissie voor de bezette gebieden. Er zou bij hen om financiële bijdragen zijn gevraagd om de plannen van de werkgroepen uit te voeren.

Bron: Bild

Geen opmerkingen: