maandag 8 juni 2015

Moskal wil ex-commandant Aidar aanpakken

Gouverneur Hennadi Moskal van de provincie Loehansk heeft een lijst met misdrijven die gepleegd zouden zijn door leden van het vrijwilligersbataljon Aidar gestuurd naar minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken en naar procureur-generaal Viktor Sjokin. Het zou gaan om ontvoeringen, martelingen, plunderen en illegaal wapenbezit.

Moskal kwam tot dit initiatief omdat wel onderzoek wordt gedaan naar misdrijven in de stad Kiev waarvoor voormalig bataljonscommandant Serhei Melnitsjoek verantwoordelijk wordt gehouden, maar niet naar misdrijven in de Donbas. De gouverneur kwam tot de conclusie dat sommige vrijwilligers niet tot het bataljon behoorden, maar wel - niet officieel geregistreerde - wapens kregen uitgereikt en dat zij het embleem van het Aidarbataljon op hun uniform droegen.

Moskal vindt dat zij Aidar in diskrediet hebben gebracht. ''Een deel van de vrijwilligers van Aidar helpt mee ons land te verdedigen, maar anderen hebben besloten dat ze liever geld aan deze oorlog verdienen.''

De gouverneur geeft aan dat de lijst die hij aan Avakov en Sjokin heeft gestuurd slechts een kwart van alle misdrijven omvat. ''Het zijn de meeste ernstige misdrijven, zoals het ontvoeren van burgers voor losgeld en het beroven van winkeliers. Ik krijg dagelijks vragen van slachtoffers en hun familie of de daders inmiddels zijn gestraft. En dan moet ik ze zeggen dat Melnitsjoek alleen wordt gestraft voor wat hij en zijn mensen in Kiev en Sjitomir hebben misdaan?''

Melnitsjoek is de oprichter en eerste commandant van het Aidarbataljon. Hij was ook parlementslid voor de Radicale Partij, maar het parlement besloot vorige week om hem zijn zetel af te te nemen. Een arrestatieverzoek werd afgewezen. Melnitsjoek wordt van bendevorming beschuldigd. Het Openbaar Ministerie wil hem vervolgen voor misdrijven buiten het oorlogsgebied in de Donbas.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: