woensdag 15 april 2015

Vermoeden dat OVSE'ers informatie doorspelen

De Oekraïense autoriteiten onderzoeken volgens minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken momenteel of sommige waarnemers van de OVSE informatie over posities van het leger doorgeven aan de pro-Russische rebellen. Klimkin zei gisteravond in een interview op tv-zender Kanal 5 dat de meeste waarnemers alles in het werk stellen om alle partijen het staakt-het-vuren te laten naleven, maar dat er rotte appels tussen zitten.

Klimkin noemde voorbeelden waarbij controleposten van het Oekraïense leger waren bezocht door OVSE-waarnemers die vervolgens het doelwit werden van aanvallen van de rebellen. ''We zoeken nu uit of onze verdenking tegen bepaalde waarnemers gegrond is. Zo ja, dan wordt dat gemeld aan de leiding van de waarnemersmissie.'' Het is van belang omdat de omvang van de missie in Oost-Oekraïne wellicht wordt verdubbeld, van 500 naar 1.000 waarnemers.

De minister wilde geen namen noemen, maar het is een gegeven dat 23 Russische waarnemers deel uitmaken van de OVSE-missie. Er zijn geen Oekraïense waarnemers, wel Oekraïners die aanvullende diensten verlenen voor de waarnemers.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: