dinsdag 21 april 2015

Historici protesteren tegen erkenning OUN/UPA

In een brief aan president Petro Porosjenko en parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman spreken 58 historici hun bezorgdheid uit over de de wetsvoorstellen die het Oekraïense president onlangs aan nam om de nationalisten van de OUN en het verzetsleger UPA te erkennen als 'strijders voor de onafhankelijkheid'. Ook hebben ze moeite met het wetsvoorstel om 'propaganda' voor het communisme en nationaal-socialisme strafbaar te stellen.

De wetenschappers roepen president Porosjenko op om zijn veto uit te spreken over beide wetsvoorstellen. Zij vinden het verontrustend dat er geen echte discussie over is gevoerd, terwijl veel parlementariërs uit protest niet aan de stemming hebben deelgenomen.

Er wordt op gewezen dat erkenning van de OUN en de UPA inhoudt dat geen kritiek meer mag worden geuit op de moord op tienduizenden Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog door het toenmalige verzetsleger, dat ook verantwoordelijk was voor anti-joodse pogroms en samenwerkte met Nazi-Duitsland.

De wetenschappers constateren van Rusland onder president Vladimir Poetin er in de afgelopen vijftien jaar alles aan heeft gedaan om de geschiedenis naar eigen hand te zetten. "Het zou rampzalig zijn als Oekraïne dezelfde weg op gaat. Het interpreteren van de geschiedenis moet aan historici over worden gelaten, niet aan politici."

Verder: "De 1,5 miljoen Oekraïners die stierven in de strijd van het Rode Leger tegen Nazi-Duitsland verdienen ons respect, en dat geldt ook voor de mensen die vochten tegen het Rode Leger en de NKVD. Wie de overwinning op Nazi-Duitsland als een historische gebeurtenis ziet, moet zich daarin niet geremd voelen en in de verkeerde hoek gezet.''

De 58 wetenschappers en onderzoekers zijn afkomstig uit onder meer Oekraïne, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Oostenrijk, Turkije en Rusland. Er zijn geen Nederlanders bij.

Bron: Hromadske TV, Krytka

Geen opmerkingen: