zondag 26 april 2015

Pororsjenko wil 'de-oligarchisatie' voortzetten

President Petro Porosjenko is vastbesloten om de oligarchen te straffen die demonstraties als die van de mijnwerkers afgelopen week op touw zetten om uit puur eigenbelang de regering onder druk te zetten. Deze waarschuwing, vooral bedoeld voor miljardair Rinat Achmetov, liet Porosjenko horen tijdens een televisietoespraak.

De president noemde Achmetov's naam echter niet, maar had het over ''bepaalde oligarchen en politici''. Hij erkende dat de mijnwerkers het recht hebben om te protesteren. ''Maar kunnen we toestaan dat lieden die niets met de mijnen van doen hebben daar misbruik van maken?'' Volgens Porosjenko zijn er bewijzen dat demonstranten zijn betaald om mee te doen.

Aangenomen wordt dat Achmetov de mijnwerkers opdracht heeft gegeven om te demonstreren tegen het regeringsbeleid om zijn bedrijf DTEK de huidige monopoliepositie op de Oekraïense energiemarkt af te nemen. Achmetov is veel van zijn (politieke) macht verloren nadat Viktor Janoekovitsj als president is afgezet en hij probeert nu via een omweg die macht terug te veroveren.

Porosjenko, zelf een oligarch (miljardair met politieke invloed), kondigde aan dat de 'de-oligarchisatie' van het land wordt voortgezet. ''We pakken ze aan, zoals we ook hebben gedaan met de bedrijven die zich met de handel in olie en gas bezig houden. We zullen niet langer toestaan dat zij zich verrijken op kosten van de belastingbetaler.'' 
Dat laatste is een regelrechte verwijzing naar oligarch Ihor Kolomojski die vorige maand zijn in invloed op staatsbedrijven in deze sector kwijtraakte - en bovendien zijn baan als gouverneur van Dnipropetrovsk.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: