woensdag 15 april 2015

Klimkin: 'EU vreest vluchtelingenstroom uit Donbas'

De Europese Unie maakt zich zorgen om de toestroom van vluchtelingen uit Oost-Oekraïne als de visumplicht voor Oekraïners wordt opgeheven. Daarom is het volgens minister Pavlo Klimkin zaak om te zorgen dat deze ontheemden in eigen land blijven. Hij zei dit tijdens een hoorzitting van het parlement over de visumplicht.

''Aan onze inspanningen om het land te hervormen wordt niet getwijfeld. Het is echter wel zo dat de Europese Unie in de afgelopen jaren al sprake was van migratie op grote schaal en daar willen ze niet nog eens een grote groep Oekraïners bij hebben'', aldus Klimkin die de parlementsleden er op wees dat daarom alles in het werk moet worden gesteld om de Oekraïners die het oorlogsgeweld en de separatisten in de Donbas zijn ontvlucht in eigen land aan onderdak en werk te helpen.

Klimkin constateerde dat de regering inmiddels aan alle voorwaarden voldoet die de EU eerder stelde voor afschaffing van de visumplicht. Begin mei wordt duidelijk of de EU daar ook zo over denkt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Europese Unie in mei de visumplicht zou afschaffen tijdens een conferentie met de zogenoemde nabuurlanden in Riga. Inmiddels is al duidelijk dat het daar niet van komt. De EU zou zich zorgen maken om de open grens met Rusland in de door de separatisten bezette gebieden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: