vrijdag 24 april 2015

Steeds meer voorstanders aansluiting bij NAVO

Het aantal voorstanders van de aansluiting van Oekraïne bij de NAVO blijft gestaag groeien, waarbij de kloof tussen het oosten en westen van het land even diep blijft als enkele jaren geleden. Nu is 43,4 procent voor aansluiting en 31,6 procent tegen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Razoemkov Center. In 2011 was slechts 17,9 procent er voor.

In West-Oekraïne is liefst 73,4 procent voorstander, terwijl in Oost-Oekraïne slechts 29 procent graag ziet dat hun land deel gaat uitmaken van de NAVO. In het midden van het land gaat het om 48,8 procent. In de niet bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk is 21,5 procent voor aansluiting.

Er wordt algemeen ook positiever over de NAVO gedacht: 44,7 procent tegen 39,2 procent die negatief is over de Atlantische verdragsorganisatie. Ongeveer in dezelfde verhouding wordt geoordeeld over het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat Oekraïne uit het financiële moeras moet trekken, maar daar wel een forse stijging van de energieprijzen voor terug eist. Desondanks oordeelt 44,8 procent positief tegen 34,9 procent negatief over het IMF.

Rusland heeft het bij de meeste Oekraïners volledig verbruid, want 67,3 procent oordeelt nu negatief over het grote buurland en de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan waarvan Rusland zo graag wilde dat ook Oekraïne er deel van ging uitmaken.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: