vrijdag 24 april 2015

Geen feesten in Charkiv, wel in Odessa

Minister Arsen Avakov heeft openbare bijeenkomsten tijdens de komende feestdagen verboden in de stad Charkiv. De risico's zijn te groot, legde Avakov vanmorgen uit aan het parlement. Het besluit zou tot stand zijn gekomen in overleg met de premier en met de autoriteiten in Charkiv. Ook met het stadsbestuur van Odessa is overlegd, maar daar werd besloten dat de feestelijkheden op vrijdag 1 en zaterdag 9 mei gewoon door kunnen gaan.

Zowel in Charkiv als Odessa zijn regelmatig bomaanslagen. Doorgaans zonder doden of gewonden, met uitzondering van de bomaanslag tijdens een steunbetuiging aan de Oekraïense zaak op 22 februari toen in Charkiv vier doden en tien gewonden te betreuren waren. De pro-Russische separatisten in Donetsk en Loehansk hebben herhaaldelijk gezegd dat zij ook Charkiv willen veroveren.

In Odessa ligt 2 mei gevoelig. Die dag is het precies een jaar geleden dat er 42 doden vielen bij ongeregeldheden, toen een pro-Oekraïense mars werd beschoten en de aanvallers vervolgens werden opgejaagd. Zij zochten hun toevlucht in een kantoorgebouw dat door omstanders in brand werd gestoken. Zowel bij de brand als door het beschieten van deelnemers aan de mars vielen doden. De staatsveiligheidsdienst heeft al gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op 2 mei.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: