zondag 26 april 2015

Skypen met separatisten in Donetsk en Loehansk

Rusland, Oekraïne en de OVSE willen komende woensdag een stap vooruit zetten bij het handhaven van het in Minsk afgesproken staakt-het-vuren als zij een videoconferentie met de separatisten gaan houden. Met name het toezicht op het bestand en de terugtrekking van de zware wapens moeten aan de orde komen in dit gesprek met vertegenwoordigers van de volksrepublieken in Donetsk en Loehansk.

Het belang voor Rusland neemt toe door het dreigement van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat de economische sancties pas van tafel gaan als Rusland de steun aan de pro-Russische separatisten intrekt.

Intussen komt van Oekraïense zijde het verwijt dat de rebellen in het dorp Sjirokine de waarnemers van de OVSE als 'menselijk schild' gebruikt hebben om nieuwe posities in te kunnen nemen. ''Daarmee neemt het gevaar voor de waarnemers aanzienlijk toe'', aldus legerwoordvoerder Andrei Lisenko gisteren.

Vanmorgen meldde het leger dat de dorpen Leninske, Sjirokine, Majorske en de plaats Adviivka met mortieren zijn beschoten. In de provincie Loehansk werd een Oekraïense eenheid bij Sjchastja onder vuur genomen, terwijl Stanitsja Loehanska met granaten werd beschoten. In Piski en Kamianka, in de omgeving van de stad Donetsk, werden drones waargenomen.

Bronnen: Ukraine Today, Censor.net

Geen opmerkingen: