woensdag 29 april 2015

Rechtse Sektor wil zich niet laten ontwapenen

De Rechtse Sektor demonstreert vandaag bij het kantoor van president Petro Porosjenko tegen een mogelijk ophanden zijnde ontwapening die het einde moet inluiden van de militaire arm van de ultra-nationalistische beweging. Dmitro Jarosh, de leider van de Rechtse Sektor, heeft zijn mensen opdracht gegeven om te blijven waar ze zijn en hun wapens niet af te geven aan het leger.

Op de website van de Rechtse Sektor is een verklaring geplaatst waarin staat dat de vrijwilligers in het Oekraïense leger nu te maken hebben met zowel een externe vijand - de pro-Russische rebellen - als een interne vijand - ''de kantoorratten'' die de vrijwilligers ziet als een potentiële bedreiging voor hun eigen machtspositie.

De vrijwilligers in het leger hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd tegen de rebellen toen die bezit namen van delen van de Donbas. Het reguliere leger bezag de goedgeorganiseerde vrijwilligersbataljons met wantrouwen.

De vrijwilligersbataljons werden naar de gevaarlijkste gebieden gestuurd, terwijl ze mondjesmaat werden bevoorraad. Ze genieten de onvoorwaardelijke steun van de bevolking die ze voorziet van voedsel, uniformen, auto's en wapens. Inmiddels hebben diverse bataljons zich aangesloten bij het reguliere leger, maar de Rechtse Sektor dus niet.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: