donderdag 30 april 2015

Juncker wil dat Porosjenko zwijgt over NAVO

De Europese president Jean-Claude Juncker heeft de Oekraïense regering gevraagd zich te onthouden van uitspraken over een mogelijke toetreding tot de NAVO. Juncker zei dit maandag tegen verslaggever op de terugreis van een ontmoeting met president Petro Porosjenko. Dat meldt de Wall Street Journal.

Zijn opmerking zou bedoeld zijn ''om spanningen hieromtrent weg te nemen''. Maar volgens Juncker sloeg Porosjenko zijn waarschuwing in de wind. De steun voor toetreding van Oekraine tot de NAVO is groeiende in het land, maar in het oosten is daar nog altijd (veel) minder animo voor.

Juncker zei verder dat Porosjenko zijn grote bezorgdheid tegenover hem heeft geuit over wat Rusland nog van plan is. ''Hij en de topambtenaren die ik sprak waren erg verontrust, ongeruster dan ik eigenlijk had verwacht. Ze houden sterk rekening met een grote Russische aanval.'' Juncker zei zelf niet over informatie beschikken dat deze ongerustheid terecht is. Hij zou gewaarschuwd hebben voor self-fulfilling prophecies, een zichzelf waarmakende voorspelling.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: