donderdag 16 april 2015

EU, Oekraïne en Rusland praten over vrijhandel

De Europese Unie gaat weer overleggen met zowel Oekraïne als Rusland over het vrijhandelsverdrag met Oekraïne. Voor komende maandag en dinsdag staan besprekingen gepland in Brussel, aldus woordvoerder Daniel Rosario van de Europese Commissie. Rusland maakt zich zorgen om de gevolgen die het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Oekraïne kan hebben en dringt er al sinds de herfst van 2013 op aan dat het een stem in het kapittel wil hebben.

De EU weigerde aanvankelijk om Rusland mee te laten praten, maar de zoektocht naar een politieke oplossing voor het conflict met de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne heeft er toe geleid dat Rusland toch mag aanschuiven. "Het is de bedoeling om volgende week de onderhandelingen van een technisch naar een politiek niveau te tillen'', aldus Rosario.

Intussen is in Oekraïne ongerustheid ontstaan naar aanleiding van geruchten uit Brussel dat het vrijhandelsverdrag op de lange baan wordt geschoven. Maar volgens voorzitter Hrihori Nemiria van de parlementscommissie voor humanitaire zaken is daarvan geen sprake. Hij zei dit nadat hij een gesprek had gehad met leden van de Europese Commissie.

''Het standpunt van de Europese Unie is ongewijzigd. Op verzoek van Oekraïne zelf is de inwerkingtreding van het vrijhandelsverdrag immers uitgesteld tot na 2015.'' Volgens Nemiria is het van groot belang dat Oekraïne zelf duidelijk maakt dat het geen verder uitstel wil of duldt.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: